romeria in tenerife :: romeria la orotava :: the great traditon in tenerife romeria :: Tenerife tradition Romería :: De grote Tenerife traditie RomeríaDe grote Tenerife traditie Romería

Romería komt van het woord ‘processie’ en verwijst naar de pelgrims die naar Rome trokken (romero/romeiro) of naar een ander heiligdom en is als dusdanig een katholieke viering. Geschiedkundig is deze processie een bedevaart, maar de overlevering en de traditionele verschuivingen en aanpassingen hebben ervoor gezorgd dat ‘bedevaart’ op vandaag niet het juiste synoniem is om een romería te beschrijven. Toch komt het aardig dicht in de buurt omdat men naar de oorsprong tijdens een romería in de straten van het dorp steeds één patroonheilige meedraagt.

ROMERÍA LA OROTAVA

Mooiste en meest bekende romería is beslist die van La Orotava.

De processie bestaat uit 85 karossen getrokken door minimum evenveel ossen, 25.000 mensen (processiegangers en bezoekers) in authentieke ‘mago & maga‘-kledij en tientallen groepen die de lokale muzikale kleur in het geheel brengen.

Een sociëteit die gesticht werd in 1855 realiseerde de eerste editie van deze romería in 1936 en gaat uit van de gedachte dat een romería géén carnavalsgebeuren is, maar wel een puur traditionele volksommegang.
Het hele jaar door trekt wel ergens een processie door een dorp of een gemeente. De een is wat groter dan de andere maar de rode draad door ieder romeríaverhaal is dat het aanstekelijk uitnodigend werkt en dat de mensen als door een magneet aangetrokken worden om bij dit gebeuren betrokken te zijn. Iedere romería heeft zijn patroonheilige en deze gaat steeds mee, zelfs voorop, in iedere processie.