Carnaval is het meest populaire feest in Santa Cruz de Tenerife en de meest participatieve die gehouden wordt op de Canarische Eilanden. In 1980 werd het uitgeroepen tot “Feest van Internationaal Toeristisch Belang”, en in 1987, werd het opgenomen in het Guinness World Record Book als de grootste bijeenkomst van mensen in een openlucht plaats .

Direct na het beroemde carnaval van Rio de Janeiro, komt Tenerife op de tweede plaats, als het gaat om spectaculaire carnaval evenementen.

Net als in Brazilië, begeleiden de Salsa en Samba ritmes de kleurrijke optocht van Carnaval in Tenerife.

Echter, slechts weinig mensen weten, dat Carnaval in Tenerife iets heel bijzonders is.

Het carnaval seizoen op Tenerife begint in februari, met gebeurtenissen over het hele eiland.

Elk jaar maakt de hoofdstad van Tenerife zich klaar om de Carnavalsgekte te ontvangen en deze wordt geklasseerd wordt als toeristisch waardevolle attractie en een van de meest spectaculaire carnavals in de hele wereld.

Duizenden vreugdevolle verklede mensen vieren en dansen op de straten en vermaken zich tot in de vroege ochtenduren.

Het carnaval van Santa Cruz dateert van over meer dan 200 jaar en heeft honger, epidemie en de Spaanse Burgeroorlog overleefd en is uitgegroeid tot een van ‘s werelds bekendste openlucht spectakels. Bezorgde ambtenaren hebben berekend dat het verbieden of beperken van de de nachtelijke carnaval activiteiten de lokale economie een een massale 5.000.000 euro zou kunnen kosten en ernstige schade toebrengen aan de reputatie van het toerisme op het eiland.

Het carnaval werd officieel verboden gedurende de 36 jaar van dictator Francisco Franco, die Spanje regeerde van 1939 tot 1975. Hij verboodt carnaval, maar veel plaatsen, waaronder Tenerife, tartten openlijk het verbod, en zetten het carnaval voort maar onder een andere naam

De viering begint met het kiezen van de Koningin van Carnaval, een evenement dat de hele nacht duurt en live wordt vertoond op televisie en trekt grote publiek over het eiland.

Het carnaval gaat verder met wilde straatfeesten, luide muziek, dansen en duizenden mensen in kostuum. Zo talrijk is de drukte dat het soms lijkt dat de gehele bevolking van het eiland aan het feesten is.

Het carnaval eindigt officieel, met de “Entierro de la Sardina”. Tijdens deze ceremonie wordt een grote sardine, gemaakt van papier-maché verbrand en vertegenwoordigt daarmee het einde van de winter.

Bovendien bevat de sardine meestal vuurwerk hetgeen voor een fantastische finale zorgt !!